Einde gratis handbagage lijkt in zicht

Geplaatst in: Nieuws 0

Overvolle bagagebakken zijn al een tijdje een probleem bij veel luchtvaartmaatschappijen. Passagiers nemen zo veel handbagage mee dat ze hun tassen en koffers niet meer in de handbagagebakken kwijt kunnen. Dit kan in veel gevallen leiden tot geërgerde medepassagiers en uiteindelijk zelfs tot flinke vertraging bij het boarden. Onlangs zijn er reizigers geweest die hun vliegtuig misten door dit probleem. Daarom kan het zo niet langer, vinden experts.

Verschillende maatschappijen hebben de afgelopen maanden aangekondigd hun reizigers te laten betalen voor de handbagage. Zo kondigde United Airlines recent al de invoering van een toeslag voor de handbagage aan. Alleen het tasje dat je onder je stoel kunt schuiven, reist nog gratis mee. Andere luchtvaartmaatschappijen volgden al snel hun voorbeeld. Voorheen was dit bij veel maatschappijen gratis. Door de toenemende drukte en de overvolle bakken met handbagage moest er echter gezocht worden naar een oplossing. Daarom moeten reizigers tegenwoordig in veel gevallen betalen voor hun handbagage. Maatschappijen hopen er op deze manier voor te zorgen dat reizigers minder handbagage mee op reis nemen.

Momenteel lossen vliegtuigmaatschappijen het bagageprobleem op door bij de gate een deel van de handbagage alsnog in te checken. De handbagage wordt dan niet in de handbagagerekken geplaatst, maar in het laadruim. Veel reizigers klagen bij deze oplossing echter over de lange wachttijd bij de bagageband. Ook ontstaan er opstoppingen bij het boarden. Hierdoor lijkt het einde van gratis handbagage steeds dichter in beeld te komen.