Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen verbod op lithiumbatterijen

Geplaatst in: Nieuws 0

Binnenkort is het misschien gedaan met elektrische gadgets op wielen in de hand- en ruimbagage. Steeds meer maatschappijen in Amerika, Europa en Azië verbieden het meenemen van deze ‘speeltjes’. Het is gebleken dat de sterke en brandbare lithiumbatterijen van onder anderen segways, hoverboards en solowheels te gevaarlijk zijn om mee te nemen. Tijdens de vlucht kunnen deze batterijen voor problemen zorgen.

Wanneer lithiumbatterijen beschadigd zijn of verkeerd ontworpen, dan kunnen zij kunnen oververhit raken. Hierdoor kunnen zij spontaan in de brand vliegen en vuur aan boord veroorzaken. Ook kan het er toe leiden dat er een giftige rook ontstaat, waardoor de passagiers en de bemanning van het vliegtuig bedwelmd raken. In de laatste twintig jaar zijn er ruim 150 incidenten gemeld waarbij in brand gevlogen lithium batterijen in passagiers- en vrachtvliegtuigen tot grote problemen of zelfs een vliegramp veroorzaakten.

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor het gebruik van segways, hoverboards en solowheels. Deze mogen hier niet meer in de bagage mee het vliegtuig ingenomen  worden. Ook in Nederland kun je bij verschillende maatschappijen de items niet meer in de bagage kwijt. Zo kondigen onder anderen KLM, Transavia en TUIfly aan dat  er met onmiddellijke ingang een totaalverbod op de elektronische gadgets in gaat. Corendon heeft ze nog niet verboden, maar eist al wel dat de lithiumbatterijen afgekoppeld en en goed beveiligd kunnen worden. Kan dit niet, dan mogen zij niet mee aan boord. Voor kleinere items zoals bijvoorbeeld laptops en smartphones wordt een uitzondering gemaakt. Deze mogen gewoon in de handbagage vervoerd worden. De batterijen zijn in deze gevallen vaak kleiner, beter geveiligd en goed in de gaten te houden. Ze vormen een minder groot risico dan de grote accu’s van hoverboards en dergelijke.

4 oplaadbare batterijen